6.12.16

Από τη Λογοτεχνική Βραδιά εις Μνήμη Μαρίας Καρδαρά

 Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 17:18

Λογοτεχνική βραδιά για την ποιήτρια Μαρία Καρδαρά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

 Γράφτηκε από την  
Λογοτεχνική βραδιά για την ποιήτρια Μαρία Καρδαρά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Ο μεστός λόγος της ποιήτριας κοινωνήθηκε με αισθαντικότητα και φρεσκάδα στο ακροατήριο μέσα από τα χείλη νέων, φοιτητών που αγαπούν και σπουδάζουν τη λογοτεχνία και μάγεψε τις καρδιές των παρισταμένων. Με απαγγελίες ποιημάτων και ανάγνωση πεζών, έδωσαν τον δικό τους τόνο στην εκδήλωση οι φοιτήτριες του Τμήματος Φιλολογίας Αρετή Αγγελή, Αναστασία Γρηγοράτου, Μαρίνα Ζέρβα, Κωνσταντίνα Καλογερίδη, Ειρήνη Τσέλλου και ο φοιτητής του Τ.Ι.Α.Δ.Π.Α. Κωνσταντίνος Μανδέλλος.
Ο Ορέστης Καραβάς επίκουρος καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μίλησε για τη γνωριμία και την επαφή του με το έργο της ποιήτριας, τονίζοντας την οικολογική διάσταση της ποίησής της. 
Η Μαρία Μαργαρίτη απόφοιτη Μεταπτυχιακού Προγράμματος Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας, παρουσίασε την ποιητική συλλογή «Θρήνος για τη μητέρα μου», την οποία διατρέχει η αρχετυπική παρουσία της Ελληνίδας αγρότισσας μάνας μεταφέροντας παράλληλα την εικόνα της ποιήτριας, όπως την είχε ζήσει στο Κατσαρού Μεσσηνίας.
Ο Κωνσταντίνος Κωστέας απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, παρουσίασε στο κοινό την ποιητική συλλογή «Αίολος », παραλληλίζοντάς την με ένα μουσείο ελληνικότητας απ’ όπου ξεπηδούν αγάλματα θεών, κίονες, Καρυάτιδες και ζωοφόροι αναδεικνύοντας την Ελλάδα που νοσταλγούμε.
Για το σπαρταριστό μικρό μυθιστόρημα «Σετλά» -μια ανατομία της ανθρώπινης ψυχής- μίλησε η φιλόλογος Φωτεινή Βασιλοπούλου μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας, ομοιάζοντάς το με τοιχογραφία της κοινωνίας της υπαίθρου παλαιότερων εποχών.
Την εκδήλωση επιμελήθηκε και συντόνισε η φιλόλογος και ποιήτρια Γιώτα Αργυροπούλου, η οποία γνώρισε την ποιήτρια και συνδέθηκε μαζί της, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το έργο, το οποίο είναι πολύπλευρο και εν πολλοίς ανεξερεύνητο, δεν αξίζει η λήθη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Οιχαλίας κ. Σταθόπουλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κατσαρού κ. Σταυρόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατσαρού κ. Τράγος, ο πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας κ. Μπαζίγος, ο πρόεδρος και μέλη της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, η σχολική σύμβουλος Φιλολόγων κ. Σταθοπούλου, η σχολική σύμβουλος Πληροφορικής κ. Σπάλα. 
Η εκδήλωση αυτή δίνει το έναυσμα για τη διάσωση, διερεύνηση και προβολή του άγνωστου εν γένει αλλά σημαντικού έργου της ποιήτριας Μαρίας Καρδαρά, μέρος του οποίου βρίσκεται αναρτημένο στο ιστολόγιο http://karthara.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου